Generisk produkttyp

Bild saknas för Ytterpanelbräda G4-2 Furu Tryckimpregnerad NTR AB Grön 22x120 (SE00480)
Bild saknas för Ytterpanelbräda G4-2 Furu Tryckimpregnerad NTR AB Grön 22x120 (SE00480)

Ytterpanelbräda G4-2 Furu Tryckimpregnerad NTR AB Grön 22x120 (SE00480)

Produktstandard: SS-EN 14915 - Träpaneler och utvändig beklädnad. Industriellt ytbehandlade träpaneler kan vara grundmålade eller tryckimpregnerade. Mer information om tryckimpregnering och träskyddsklasser enligt NTR systemet finns i TräGuiden.

Läs mer på TräGuiden

Egenskaper

Svenskt Trä-ID SE00480
Svenskt Trä produkt ID för generiska produkttyper, vilka ingår i Svenskt Träs Standardsortiment.
Produktstandard SS-EN 14915 Träpaneler och utvändig beklädnad
En Nationell (SS) och/eller Europeisk (EN) Produktstandard innehåller specifikationer om en produkts egenskaper, attribut, utformning och testmetoder. En harmoniserad standard (hEN) är en kategori av Europastandard som utarbetats på uppdrag av EU-kommissionen. Produkter vilka introduceras inom EU och vilka har en harmoniserad produktstandard skall prestandadeklareras (väsentliga egenskaper) och CE märkas.
Prestandadeklarerad och CE-märkt enligt Europeiska Byggproduktförordningen (CPR) Ja
För en byggprodukt, som omfattas av en harmoniserad standard (EU) och som säljs på EU inre marknad, är det obligatoriskt med en prestandadeklaration och CE-märkning. Byggprodukter som inte omfattas av en harmoniserad EU standard går att prestandadeklarera och CE-märka på frivillig väg. Tillverkaren kan då vända sig till ett tekniskt bedömningsorgan för att begära en europeisk teknisk bedömning (ETA). Läs vidare på Boverket - Byggprodukter
Träslag - svenskt namn för träslag enligt SS-EN 13556 Furu
Svenskt namn för det botaniska/latinska namnet och beteckningen i SS-EN 13556
Träslag - botaniskt namn för träslag enligt SS-EN 13556 PNSY - Pinus Sylvestris
Det latinska namnet och en 4- ställig kod som används i Europa.
Handelssortering enligt SS-EN 1611-1 G4-2
Sorteringen kan göras på såväl alla fyra sidorna, flat- och kantsidor = G4. Eller enbart på de två flatsidorna = G2 (används sällan i Sverige). Sorteringsbeteckningarna följs av en siffra som anger virkets kvalitet, 0-4 med 0 som högsta kvalitet.
Profiltyp enligt Svenskt Trä specifikation Ytterpanelbräda
Virke kan bearbetas till olika profiler med olika utseende och användningsområden. Till exempel olika former av sågade, hyvlade, rillade sidor och kanter. Eller urfrästa spår och falsar för sammanfogning, med mera.
Ytstruktur enligt Svenskt Trä specifikation En finsågad framsida. En hyvlad baksida. Kanterna är rillade. Två rundade eller fasade hörn, radie 2 mm.
De olika sidorna och kanternas ytstrukturer för en profiltyp kan framställas för att möta olika tekniska och utseendemässiga krav. Till exempel med olika tekniker och utrustning vid sågning, hyvling , rillning och slipning.
Tjocklek enligt SS-EN 14915 22 mm
det kortaste avståndet mellan sidoytorna som bildas av längden och bredden på en specificerad måttpunkt för den massiva träpanelen och beklädnadsprodukten
Bredd enligt SS-EN 14915 120 mm
det kortaste avståndet mellan kantytorna på en specificerad mätpunkt för den massiva träpanelen och beklädnadsprodukten tvärs längden
Täckande bredd, monterad, enligt Svenskt Trä specifikation 120 mm
Den synliga bredden, till exempel på en enskild spontad eller falsad bräda efter montering.
Virkesåtgång per kvadratmeter enligt Svenskt Trä specifikation 8,33 lm/m²
För åtgångsberäkning av antal löpmeter (lm) per kvadratmeter (m²) (exklusive spill). Baserad på produktens täckande bredd.
Area på profil, med hänsyn till utformning, enligt Svenskt Trä specifikation 0,00264 m²
Beräknad på virkesproduktens faktiska profil. Til exempel så behöver arean på en spontad profil beräknas med hänsyn till spontutformningen.
Hanteringsvikt per kubikmeter enligt Svenskt Trä specifikation 800 kg/m³
Uppskattad viktuppgift för hanteringsplanering av produkten. Gran ca 470 kg/m3. Furu ca 500 kg/m³. Limträ ca 500 kg/m³. Impregnerat limträ ca 600 kg/m³ (torkade lameller efter impregnering). Impregnerat trä ca 800 kg/m3 (ej torkat)
Hanteringsvikt per meter enligt Svenskt Trä specifikation 2,11 kg/m
Baserad på Hanteringsvikt per kubikmeter (kg/m³) och Area på profil (m²).
Användningsområde enligt SS-EN 14915 E
Det avsedda miljön för användningen av produkten. Värdet E = Utomhus (eng. External) och värdet I = Inomhus (eng. Internal).
Förborrning enligt SS-EN 14915 Rekommenderad
Indikerar om förborrning är rekommenderad eller nödvändig. Vid avstånd mindre än 150 mm är det nödvändigt att förborra för fästdonen för att motverka sprickbildning i ändträet i panelbrädan. Alternativt används självborrande panelskruv.
Brandklassificering av byggprodukter och byggelement enligt SS-EN 13501-1 D-s2,d0
Brandteknisk klassificering av alla byggprodukter, inklusive produkter som är inbyggda i byggnadselement (produkterna beaktas i relation till deras slutanvändning)
Träskyddsklass enligt NTR standarden (samordnad med SS-EN 351 och SS-EN 599) NTR AB
Nordiska Träskyddsrådet (NTR) utger en branschstandard för träskyddsklasser som ansluter till den europeiska standarden för att rangordna och bedöma träprodukters beständighet och deras behandling eller modifiering. Läs vidare på Länk till mer info
NTR Rötskyddsgaranti - 20 år Ja
Svenska Träskyddsföreningens medlemmar lämnar 20 års garanti på NTR impregnerat virke. Garantin gäller för konsumenter och för virke med träskyddsklass NTR A och NTR AB. Läs vidare på Träskyddsföreningen - Rötskyddsgaranti
Kulör, efter impregnering Grön
Det är den impregneringsvätska som används som ger virket en viss kulör efter tryckimpregneringen. Till exempel om kopparsalter används så ger det en grön kulör.
Behandlingen skyddar mot angrepp av olika träförstörande organismer enligt SS-EN 15228 Ja
Rötsvampar och träförstörande insekter är exempel på biologiska organismer som är målgrupper för olika träskyddsbehandlingar.
Användningsklass för träprodukt enligt SS-EN 335 UC 3
Definierar användningsområden i olika användningsklasser (Eng. Use Classes) baserade på skillnader i miljöexponering, till exempel exponering vid mark- eller vattenkontakt.
Inträngningsklass för träbaserad produkt enligt SS-EN 351-1 NP5
Klassificering av inträngning och upptagning av träskyddsmedel. Sex klasser NP1 --NP6. NP1 innebär "Ingen inträngning av träskyddsmedel" och NP 6 innebär "Full inträngning i splintveden och min 6 mm i exponerad kärnved".
Värmeledningsförmåga parallellt med fiberiktningen enligt SS-EN ISO 10456 0,26 W/m °C
Värmeledningsförmågan eller värmekonduktiviteten är ett mått för hur värme transporteras genom ett material. Värmeledningsförmågan för virke är större parallellt med fibrerna än vinkelrätt mot fibrerna. Värdet är angivet för virke med 12% fuktkvot.
Värmeledningsförmåga vinkelrätt mot fiberriktningen enligt SS-EN ISO 10456 0,12 W/m °C
Värmeledningsförmågan eller värmekonduktiviteten är ett mått för hur värme transporteras genom ett material. Värmeledningsförmågan för virke är större parallellt med fibrerna än vinkelrätt mot fibrerna. Värdet är angivet för virke med 12% fuktkvot.
Värmekapacitet parallellt med fiberriktningen enligt SS-EN ISO 10456 1650 J/kg °C
Är ett mått på den energi som under fastställda betingelser måste tillföras ett system för att dess temperatur skall öka med en grad. Värdet är angivet för virke med 12% fuktkvot.
Värmevärde parallellt med fiberriktningen enligt SS-EN ISO 10456 16,9 MJ/kg
Mått som anger hur mycket energi i termer av Joule (eller kilowattimmar) som utvecklas vid förbränning av ett visst material/bränsleslag. Värdet är angivet för virke med 12% fuktkvot.
Krympning, axiell riktning, i stammens längdriktning, enligt Svenskt Trä specifikation ßa 0,4 %
Medelvärde för krympning av träslaget vid torkning, från fibermättnad (fuktkvot ca 30%) till absolut torrt trä (fuktkvot 0 %). Läs vidare på Träfakta - Träets fuktrörelser
Krympning, radiell riktning tvärs årsringarna, enligt Svenskt Trä specifikation ßr 4 %
Medelvärde för krympning av träslaget vid torkning, från fibermättnad (fuktkvot ca 30%) till absolut torrt trä (fuktkvot 0 %). Läs vidare på Träfakta - Träets fuktrörelser
Krympning, tangentiell riktning längs årsringarna, enligt Svenskt Trä specifikation ßt 7,7 %
Medelvärde för krympning av träslaget vid torkning, från fibermättnad (fuktkvot ca 30%) till absolut torrt trä (fuktkvot 0 %). Läs vidare på Träfakta - Träets fuktrörelser
Krympning, volymändring enligt Svenskt Trä specifikation ßv 12,1 %
Medelvärde för krympning av träslaget vid torkning, från fibermättnad (fuktkvot ca 30%) till absolut torrt trä (fuktkvot 0 %). Läs vidare på Träfakta - Träets fuktrörelser
Krympning i procent, per procentenhetsändring av fuktkvoten, enligt Svenskt Trä specifikation 0,26 %
För praktiska beräkningar av de genomsnittliga fuktrörelserna hos sågat virke av furu och gran kan cirka 7 procent användas som ett genomsnittligt värde, för en bräda utsågad i tangentiell riktning. Vilket motsvarar 0,26 procent krympning per ändrad procentenhet hos fuktkvoten. Läs vidare på Träfakta - Träets fuktrörelser
Svenskt Trä-ID SE00480
Svenskt Trä produkt ID för generiska produkttyper, vilka ingår i Svenskt Träs Standardsortiment.
VilmaBas-id VB3038
Varugrupp BK04 02303 - Impregnerat träskyddsklass NTR
Namn enligt Trägruppen Ytterpanelbräda - Impregnerat NTR AB
Tjocklek 22 mm
Total bredd 120 mm
Täckande bredd 120 mm
Träslag - VilmaBas Furu
Handelssortering G4-2
Hyvelprofil Ytterpanelbräda
Ytskikt En finsågad framsida. En hyvlad baksida. Kanterna är rillade. Två rundade eller fasade hörn, radie 2 mm.
Efterbehandling Tryckimpregnerad träskyddsklass NTR AB
Färg Grön
Prestandadeklaration Ja
CE märkning på förpackning Ja
CE-märkning på produkten Nej
Area på profil 0,00264 m²
Vikt per meter 2,191 kg
Vikt per m³ 830 kg

Välj tillverkare av träprodukter

Moelven Wood AB
Sandåsa Timber AB
Södra
Valbo Trä
Varberg Timber AB
Vida Wood AB

Giltighet

  • Svenskt Trä-id: SE00480
  • Gäller från och med: 2024-10-14